""
-
Photo gallery
Links
-

E-mail

Κστρο του Εμπεσο λμε τον καταπρσινο κωνοειδ λφο που βρσκεται ντια του χωριο μας, στα ριζ της Καλνας και χει ψος γρω στα 300 μ. πνω απ το εππεδο του νου χωριο. Εναι δηλαδ να τοπωνμιο, το Κστρο. Στην κορυφ μως του λφου υπρχει και πραγματικ  κστρο – φροριο με τεχη, με φρορια, με πολεμστρες και με ο,τι χαρακτηρζει την ννοια του κστρου. ξω απ τα τεχη του, εκτενεται να αρκετ μεγλο πλτωμα διαστσεων ποδοσφαιρικο γηπδου και στο οποο διακρνονται τα χνη διαφρων κτισμτων. Απ εκε, εναι εκολο να ελγχονται τα στεν Καλνας – Μητσελου, στεν που εναι πρασμα απ Ευρυτανα προς Αιτωλοακαρνανα, και λη η κοιλδα του Ινχου απ Πατιπουλο ως Χαλκιπουλο.

 

τσι εξηγεται η αξα του ως κστρο – φροριο, σε ποιες εποχς χρησιμοποιθηκε, τσο για να ελγχει την περιοχ σο και να προστατεει αυτος που το υπερασπζονταν.

Απ ποιους χρησιμοποιθηκε, ποιες εποχς και για ποιο ακριβς λγο, δεν εναι απολτως εξακριβωμνο.

Τα σωζμενα ερεπι του δεχνουν και μεσαιωνικ εποχ, μεσαιωνικ κστρο αλλ και αρχαα εποχ.

 

Τα γραπτ κεμενα και ευρματα (πως αναφρονται παρακτω) παραπμπουν σε διφορες εποχς εν πολλς παραδσεις στην αρχαα εποχ μνο.

HPIM3589
Στο βιβλο “Φρορια και Κστρα της Ελλδος” (Αλξ. Παραδεσης, σελ. 89) υπρχει η εξς αναφορ: «…Η βαθι κλεισρια της Εμπεσο, σφιγμνη ανμεσα στις κορυφογραμμς της Καλνας και της Αλντας (και τα δο βουν χουν υψμετρο πνω απ 1.500 μ.,) προστατεεται απ μεσαιωνικ κστρο. Μσα σ’ αυτ, σμφωνα με την παρδοση, μενε ο Κρολος Τκκος, τελευταος υπερασπιστς της Ακαρνανας, ταν εισβαλαν οι Τορκοι. Λνε τι οι θησαυρο αυτο του Ηγεμνα βρσκονται ακμη ανμεσα στα ερεπια θαμμνοι. “Κλφτες” που λιζονταν μια χειμωνιτικη μρα, εδαν να βγανει απ μια τρπα του τεχους νας μεγλος ποντικς που κρατοσε στα δντια του να χρυσ τλληρο που σκορποσε λμψεις».

 

Οι Τκκοι εναι γεγονς τι ταν οι κυραρχοι της περιοχς την τελευταα περοδο πριν απ τους Τορκους. Και το κστρο μας μπορε να εναι και μεσαιωνικ κστρο. Ττοια παρδοση ωστσο ποτ δεν χει ακουστε στο χωρι μας.

Αντθετα, εκενο που χει περσει στον κσμο, εναι τι ο Εμπεσς ταν κποτε πλη με τριντα χιλιδες κατοκους και με βασιλι τον Ιδομενα. Επιπλον, χει παραμενει και μια παρδοση που λει τι μσα στο κστρο εναι θαμμνη μια χρυσ γουρονα με δδεκα χρυσ γουρουνπουλα.

Πρα μως απ’ λα αυτ, τα δια τα ευρματα και τα τεχη παραπμπουν και στην αρχαα εποχ. Το σημαντικτερο ερημα προς αυτ την κατεθυνση, εναι το πιθρι που βρθηκε σε οικπεδο στο νο Χωρι του Εμπεσο προς το Λην(ι)κολι και το οποο, σμφωνα με την ΣΤ Εφορεα Προστορικν και Κλασσικν Αρχαιοττων, βρσκεται σε ναν απ τους χρους αρχαας αγροικας.

Οι πελεκημνες πτρες διαφρων μεγεθν και σχημτων που βρσκονται δισπαρτες στη γρω περιοχ, μαρτυρον την παρξη δετερου προστατευτικο τεχους που κλυπτε κταση περπου 40.000 τ.μ. και που ξεκινοσε ανατολικ απ την κορυφ του λφου και κατβαινε δυτικ προς τον ναχο ποταμ. Στην πλαγι του λφου πιθανολογεται τι υπρχαν κτσματα καθτι εκε, βρσκονται δισπαρτα πολλ κεραμικ θρασματα που φτνουν μχρι το ποτμι.

 

Η πρσβαση, για ποιον θλει να το επισκεφτε, γνεται με τα πδια και υπρχουν δο σχετικ εκολες διαδρομς. Η πρτη και κλασικ διαδρομ εναι απ ανατολικ. Φτνουμε στον Α Γιργη με αυτοκνητο και απ εκε, σε 20 περπου λεπτ εμαστε στην κορυφ με τα πδια. Η δετερη εναι απ δυτικ, γνεται εξ’ ολοκλρου με τα πδια και διαρκε γρω στα 30 λεπτ.

 

>>
 
-
(22/10/2017)
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την Επιστολ του Διοικητικο Συμβουλου Συλλγου μας με θμα την 39η ετσια Γενικ Συνλευση.
 
NEA  2017
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την αφσα, φωτ, κεμενα και τον οικονομικ απολογισμ απ τις πολιτιστικς μας εκδηλσεις.
 
2017
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την επιστολ με θμα τον ετσιο χορ του Συλλγου μας [Κυριακ 12 Φεβρουαρου 2017].
 
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε κεμενα και φωτ, απ το ξεκνημα ως και τη λειτουργα της Βιβλιοθκης μας.
 
-
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την Ανοικτ Επιστολ – Διαμαρτυρα του Συλλγου μας.
 
 

Feb 2018
S M T W T F S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Full Calendar