""
-
Photo gallery
Links
-

E-mail

 

Χωρι του Ορεινο Βλτου, Δημοτικ Διαμρισμα του Δμου Ινχου με 600 κατοκους (απογραφ 2001). Βρσκεται στην κοιλδα του ποταμο Ινχου, ανμεσα  στα ρη του Βλτου Καλνα, Μητσλι και Ζυγ, πνω στο δρμο που συνδει την Αιτ/να με την Ευρυτανα και την πειρο (Αρτα). 

Αξιοθατα του Εμπεσο που μπορε κποιος να επισκεφτε εναι το Λαογραφικ -Ιστορικ Μουσεο, ο Αγιος Θωμς και, για ποιους μπορον να περπατον σε ανφορο, η κορυφ στο Κστρο. Η πστα αιωροπτεριστν της Καλνας – μια απ τις καλτερες της Ελλδας – την οποα συχν χρησιμοποιον οι αιωροπτεριστς της Αερολσχης Αγρινου και κατ περιδους γνονται πανελλνιοι αγνες, μετατρπει τον ουραν πνω απ τον Εμπεσ σε υπροχο υπερθαμα.

Ο Εμπεσς χει ναν πολ καλ σλλογο, τον «Πολιτιστικ Σλλογο Εμπεσο» με πλοσια και αξιλογη πολιτιστικ δρση με κυριτερη τις κινηματογραφικς βραδις, τη λειτουργα πολ καλς μικτς χορωδας ανδρν και γυναικν και τη διοργνωση 5/νθμερων πολιτιστικν εκδηλσεων «ΤΑ ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ» τον Αγουστο, σε συνεργασα με το Σλλογο των Εμπεσιωτν στην Αθνα «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ».
χει επσης ποδοσφαιρικ ομδα, τον «Ιδομενα», που συμμετχει σε αγνες Β ερασιτεχνικς κατηγορας της ΕΠΣ Αιτωλ/νας καθς και πολ καλ οργανωμνο Αγροκτηνοτροφικ Σλλογο.


Ο Εμπεσς, μορφο και σγχρονο χωρι, διατηρε λα τα παραδοσιακ του στοιχεα, σχεδν ανθευτα απ’ την εισβολ των νων στοιχεων που αποξεννουν τον νθρωπο απ’ τον νθρωπο: Τα παραδοσιακ του θρησκευτικ πανηγρια του Αγου Θωμ και του Σωτρος, τις γιορτς και τους γμους με τα περισστερα απ τα παλι θιμα, καφενεα παραδοσιακ και ταβρνες με γνσια ντπια προντα (ψητ αρνι και κατσκια οικολογικ, το μοναδικ φριγαδλι, κοκορτσι και σπληνντερο) και πνω απ’λα κσμο πρσχαρο, φιλτιμο και φιλξενο. Στο καφενεο λοι θα χαιρετσουν και θα κερσουν τον ξνο.

Στον Εμπεσ, δεν υπρχουν ειδικ μονοπτια για πεζοπορες. Υπρχουν ωστσο δρμοι για ειδυλλιακος περιπτους προς Κμινα, Πατιπουλο, Σταθ, Αγιο Θωμ,  Περδικκι και προς τον πλατανι στο ποτμι.

Για τους επισκπτες του χωριο μας με αυτοκνητο, προσφρονται για επσκεψη και διαδρομς ο Αγιος Ανδρας Χαλκιοπολων σε υψμετρο 1400 μ., πνω απ τη Λμνη των Κρεμαστν μες στα λατα, τα ελβετικ τοπα του Περδικακου και Πατιοπολου με τα απραντα ελατοδση και δρυοδση απ Σταθ προς Δρομστα και Ρθα.

Ομορφος τπος, πανμορφος που αφνει ριστες εντυπσεις στους επισκπτες του. Χωρς μως τουριστικ ανπτυξη. Καλ κακ εναι αυτ; Εξαρτται απ τη σκοπι που εξετζεται το θμα.

Δο ξεννες (νας στο Σταθ και νας στο Χαλκιπουλο) εναι οι μνοι που προσφρονται για την εξυπηρτηση σων επισκπτονται τα μρη μας (και τον Εμπεσ μαζ) και που θα τα επισκπτονταν πολλο, αν υπρχαν περισστεροι ξεννες και οι οποοι θα συνβαλαν στην ανπτυξη.
Ιδιατερο κλλος χει η διαδρομ απ Αγρνιο προς Εμπεσ, που γνεται μες στα πλατνια και πλι στη λμνη Καστρακου, παρλληλα στον ναχο, το ποτμι μας που δωσε το νομ του στο δμο μας.

Το Αγρνιο (55 χλμ), η Αμφιλοχα (52 χλμ.) και η Αρτα (52χλμ.) εναι τα πλησιστερα κντρα στον Εμπεσ.

ΟΝΟΜΑ
Λγεται τι νας αγς Τορκος στο Σακαρτσι (Περδικκι), θλοντας να ανταμεψει κποιο Γραμματικολη για τις υπηρεσες του, του επε να τρξει με τη φορδα του μια ολκληρη μρα σε διφορα μρη και το βρδυ ο τπος που θα πατσει θα εναι δικς του.

Ο Γραμματικολης τρεξε παντο και το βρδυ η φορδα του πεσε εκε που λμε «Γραμματσολι» (συνοικισμς Εμπεσο). Κι αυτ εξηγε το τοπωνμιο.

Η λλη εκδοχ απ την οποα σως να προρχεται το νομα του χωριο εναι τι πρε το νομ του απ τη θση που κατχει καθς οριοθετεται απ τα δο βουν, Μητσλι και Καλνα και μοιζει σα να πεσε εκε (εν – ππτω, ενπεσα (αριστος) , Εμπεσς).

Καμα απ τις παραπνω εκδοχς δε μπορε να αποδειχθε με συγκεκριμνες μαρτυρες στοιχεα.

Υπρχει επσης παρδοση που λει τι ο Εμπεσς ταν κποτε πλη με 30.000 κατοκους και με βασιλι τον Ιδομενα.

Σ’ αυτ την παρδοση στηρζεται το νομα της ομδας μας του ΙΔΟΜΕΝΕΑ, αλλ και των πολιτιστικν μας εκδηλσεων τα ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ.

Η παρδοση αυτ πιθανν να χει βση πως δεχνουν και τα ευρματα αρχαιοττων ( πιθρι του 4ου π.χ. αινα, δορυφροι ναο της Δμητρας και λλα).

 
. >

>>
 
-
(22/10/2017)
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την Επιστολ του Διοικητικο Συμβουλου Συλλγου μας με θμα την 39η ετσια Γενικ Συνλευση.
 
NEA  2017
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την αφσα, φωτ, κεμενα και τον οικονομικ απολογισμ απ τις πολιτιστικς μας εκδηλσεις.
 
2017
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την επιστολ με θμα τον ετσιο χορ του Συλλγου μας [Κυριακ 12 Φεβρουαρου 2017].
 
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε κεμενα και φωτ, απ το ξεκνημα ως και τη λειτουργα της Βιβλιοθκης μας.
 
-
Πιζοντας εδ μπορετε να δετε την Ανοικτ Επιστολ – Διαμαρτυρα του Συλλγου μας.
 
 

Feb 2018
S M T W T F S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Full Calendar