Χωριό του Ορεινού Βάλτου, Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ινάχου με 600 κατοίκους (απογραφή 2001). Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ινάχου, ανάμεσα στα όρη του Βάλτου Καλάνα, Μητσέλι και Ζυγό, πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αιτ/νία με την Ευρυτανία και την Ήπειρο (Αρτα).
Αξιοθέατα του Εμπεσού που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί είναι το Λαογραφικό -Ιστορικό Μουσείο, ο Αγιος Θωμάς και, για όποιους μπορούν να περπατούν σε ανήφορο, η κορυφή στο Κάστρο. Η πίστα αιωροπτεριστών της Καλάνας – μια από τις καλύτερες της Ελλάδας – την οποία συχνά χρησιμοποιούν οι αιωροπτεριστές της Αερολέσχης Αγρινίου και κατά περιόδους γίνονται πανελλήνιοι αγώνες, μετατρέπει τον ουρανό πάνω από τον Εμπεσό σε υπέροχο υπερθέαμα.
Ο Εμπεσός έχει έναν πολύ καλό σύλλογο, τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπεσού» με πλούσια και αξιόλογη πολιτιστική δράση με κυριότερη τις κινηματογραφικές βραδιές, τη λειτουργία πολύ καλής μικτής χορωδίας ανδρών και γυναικών και τη διοργάνωση 5/νθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΤΑ ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ» τον Αύγουστο, σε συνεργασία με το Σύλλογο των Εμπεσιωτών στην Αθήνα «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ».
Έχει επίσης ποδοσφαιρική ομάδα, τον «Ιδομενέα», που συμμετέχει σε αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ Αιτωλ/νίας καθώς και πολύ καλά οργανωμένο Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο.
Ο Εμπεσός, όμορφο και σύγχρονο χωριό, διατηρεί όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, σχεδόν ανόθευτα απ’ την εισβολή των νέων στοιχείων που αποξενώνουν τον άνθρωπο απ’ τον άνθρωπο: Τα παραδοσιακά του θρησκευτικά πανηγύρια του Αγίου Θωμά και του Σωτήρος, τις γιορτές και τους γάμους με τα περισσότερα από τα παλιά έθιμα, καφενεία παραδοσιακά και ταβέρνες με γνήσια ντόπια προϊόντα (ψητά αρνιά και κατσίκια οικολογικά, το μοναδικό φριγαδέλι, κοκορέτσι και σπληνάντερο) και πάνω απ’όλα κόσμο πρόσχαρο, φιλότιμο και φιλόξενο. Στο καφενείο όλοι θα χαιρετίσουν και θα κεράσουν τον ξένο.
Στον Εμπεσό, δεν υπάρχουν ειδικά μονοπάτια για πεζοπορίες. Υπάρχουν ωστόσο δρόμοι για ειδυλλιακούς περιπάτους προς Κάμινα, Πατιόπουλο, Σταθά, Αγιο Θωμά, Περδικάκι και προς τον πλατανιά στο ποτάμι.
Για τους επισκέπτες του χωριού μας με αυτοκίνητο, προσφέρονται για επίσκεψη και διαδρομές ο Αγιος Ανδρέας Χαλκιοπούλων σε υψόμετρο 1400 μ., πάνω από τη Λίμνη των Κρεμαστών μες στα έλατα, τα ελβετικά τοπία του Περδικακίου και Πατιοπούλου με τα απέραντα ελατοδάση και δρυοδάση από Σταθά προς Δρομίστα και Ρέθα.
Ομορφος τόπος, πανέμορφος που αφήνει άριστες εντυπώσεις στους επισκέπτες του. Χωρίς όμως τουριστική ανάπτυξη. Καλό ή κακό είναι αυτό; Εξαρτάται από τη σκοπιά που εξετάζεται το θέμα.
Δύο ξενώνες (ένας στο Σταθά και ένας στο Χαλκιόπουλο) είναι οι μόνοι που προσφέρονται για την εξυπηρέτηση όσων επισκέπτονται τα μέρη μας (και τον Εμπεσό μαζί) και που θα τα επισκέπτονταν πολλοί, αν υπήρχαν περισσότεροι ξενώνες και οι οποίοι θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη.
Ιδιαίτερο κάλλος έχει η διαδρομή από Αγρίνιο προς Εμπεσό, που γίνεται μες στα πλατάνια και πλάι στη λίμνη Καστρακίου, παράλληλα στον Ίναχο, το ποτάμι μας που έδωσε το όνομά του στο δήμο μας.
Το Αγρίνιο (55 χλμ), η Αμφιλοχία (52 χλμ.) και η Αρτα (52χλμ.) είναι τα πλησιέστερα κέντρα στον Εμπεσό.
ΟΝΟΜΑ
Λέγεται ότι ένας αγάς Τούρκος στο Σακαρέτσι (Περδικάκι), θέλοντας να ανταμείψει κάποιο Γραμματικούλη για τις υπηρεσίες του, του είπε να τρέξει με τη φοράδα του μια ολόκληρη μέρα σε διάφορα μέρη και το βράδυ ο τόπος που θα πατήσει θα είναι δικός του.
Ο Γραμματικούλης έτρεξε παντού και το βράδυ η φοράδα του έπεσε εκεί που λέμε «Γραμματσούλι» (συνοικισμός Εμπεσού). Κι αυτό εξηγεί το τοπωνύμιο.
Η άλλη εκδοχή από την οποία ίσως να προέρχεται το όνομα του χωριού είναι ότι πήρε το όνομά του από τη θέση που κατέχει καθώς οριοθετείται από τα δύο βουνά, Μητσέλι και Καλάνα και μοιάζει σα να έπεσε εκεί (εν – πίπτω, ενέπεσα (αόριστος) , Εμπεσός).
Καμία από τις παραπάνω εκδοχές δε μπορεί να αποδειχθεί με συγκεκριμένες μαρτυρίες ή στοιχεία.
Υπάρχει επίσης παράδοση που λέει ότι ο Εμπεσός ήταν κάποτε πόλη με 30.000 κατοίκους και με βασιλιά τον Ιδομενέα.
Σ’ αυτή την παράδοση στηρίζεται το όνομα της ομάδας μας του ΙΔΟΜΕΝΕΑ, αλλά και των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων τα ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ.
Η παράδοση αυτή πιθανόν να έχει βάση όπως δείχνουν και τα ευρήματα αρχαιοτήτων ( πιθάρι του 4ου π.χ. αιώνα, δορυφόροι ναού της Δήμητρας και άλλα).