• Σαπφούς 16, Αθήνα 105 53
 • +30 210 3213947

Σύλλογος των Εμπεσιωτών στην Αθήνα

«Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ»

Ίδρυση: Ιδρύθηκε το έτος 1978

Σκοπός: Η επικοινωνία των Εμπεσιωτών – μελών μεταξύ τους στην Αθήνα, η επαφή με το χωριό, τον Εμπεσό και τις παραδόσεις του καθώς και η πολιτιστική δημιουργία και ανάπτυξη γενικώς.
Δραστηριότητες – Έργα: Στην 30/ετή πορεία του έχει αναπτύξει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες:
i. Διδάσκει ελληνικούς λαϊκούς και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Σήμερα διατηρεί τρεις χορευτικές ομάδες μικτές: μικρών παιδιών, νέων και μεγάλων, οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας αλλά και άλλων συλλόγων.

ii. Οργανώνει:
α) κάθε Αύγουστο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπεσού, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΤΑ ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ» στον Εμπεσό με περιεχόμενο λαογραφικό, ιστορικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, με εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, με ομιλίες και άλλα δρώμενα.
β) 2/ήμερες εκδρομές κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
γ) ετήσιους χορούς στην Αθήνα καθώς και διάφορες χοροεσπερίδες στην αίθουσα του Συλλόγου μας.

iii. Διατηρεί Τράπεζα Αίματος στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» των Αθηνών και οργανώνει αιμοδοσία στην αίθουσα του Συλλόγου μας δύο φορές το χρόνο.

iv. Εκδίδει τη διμηνιαία εφημερίδα «Εμπεσιώτικη Φωνή», συνεχώς από το 1991 έως σήμερα. Κύριος σκοπός είναι η ενημέρωση και η δημοσίευση σχολίων – απόψεων – κρίσεων και προτάσεων για τον Εμπεσό, το Δήμο Ινάχου, το Βάλτο, και την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για την ιστορία και τη λαογραφία, για τα βιβλία και την εκπαίδευση. (Αφιέρωμα στα 100 φύλλα της εφημερίδας.)

ΕΡΓΑ – ΣΤΑΘΜΟΙ:

1. Λαογραφικό Μουσείο:
Το 1991, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας και την κοινότητα Εμπεσού τότε, ιδρύσαμε Λαογραφικό Μουσείο με σκοπό την παράδοση και τον Πολιτισμό, το οποίο οργανώσαμε και λειτουργήσαμε με αποκλειστική ευθύνη μας και σε συνεργασία με την ομάδα «Οι φίλοι του Μουσείου» αποτελούμενη από μέλη μας και άλλους εμπεσιώτες και εμπεσιώτισσες. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούσε ως το 2006, οπότε και ανέλαβε τη λειτουργία του ο Δήμος με το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Λεπτομερής παρουσίαση στο οικείο κεφάλαιο).

2. Η δική μας αίθουσα:

Σταθμός στην πορεία του Συλλόγου μας είναι η αγορά δικής μας αίθουσας στην παραπάνω διεύθυνση, το 1997. Η αίθουσά μας είναι πια το σπίτι μας, το σπίτι του Συλλόγου. Το πολιτιστικό εμπεσιώτικο σπίτι μας στην Αθήνα. Σ’ αυτή προγραμματίζονται, οργανώνονται και πραγματοποιούνται πολλές από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας. Διδασκαλία ελληνικών χορών κάθε Σαββατόβραδο, πρωτοχρονιάτικες πίτες, γενικές συνελεύσεις, συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, αιμοδοσίες και με άλλες ευκαιρίες συναντήσεις των μελών και συγχωριανών μας που μεταβάλλουν την αίθουσά μας σε χώρο τακτικής επικοινωνίας και συγχρόνως, σε χώρο διατήρησης επαφής με το χωριό μας, με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Διοργάνωση τουρνουά δηλωτής.
Με την αισθητική της διακόσμηση είναι μια συνολική εικόνα – μουσείο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου και αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια και την προοπτική του στο μέλλον.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο σύλλογος, βάσει καταστατικού, διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται κάθε 2 χρόνια σε εκλογές που γίνονται συνήθως το μήνα Οκτώβριο. Το σημερινό Δ. Σ. όπως προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2012 και έχει ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 είναι το εξής:

Πρόεδρος: Πατσαούρας Βασίλης

Αντιπρόεδρος: Τηγάνης Γεώργιος Ηλ.
Γραμματέας: Πατσαούρα Κατερίνα
Ταμίας: Τηγάνης Γεώργιος Κων.
Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Πατσαούρα Άρτεμις
Μέλη: Δημοβασίλη Γεωργία & Καραθανάσης Θωμάς

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1978 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

 • 1978 – 1980: Δημήτρης Παπαδημητρίου
 • 1980 – 1981: Χρίστος Παπαδημητρίου
 • 1981 – 1982: Χρίστος Γραμματικογιάννης
 • 1982 – 1984: Γεώργιος Γκιόλιας
 • 1984 – 1986: Μανώλης Μπαλάσκας
 • 1986 – 1988: Παναγιώτης Τάτσης
 • 1988 – 1990: Ελένη Τσούνη
 • 1990 – 1996: Χρίστος Παπαδημητρίου
 • 1996 – 2000: Κωνσταντίνος Μανώλης
 • 2000 – 2002: Νικόλαος Τσούνης
 • 2002 – 2004: Κατερίνα Κασβίκη
 • 2004 – 2010: Βασίλης Πατσαούρας
 • 2010– 2012: Νίκος Κασβίκης
 • 2012- Σήμερα: Βασίλης Πατσαούρας
Top